Wie schrijft die blijft en wie leest blijft bij

Een van de oudste bedrijven in de haven en nog steeds springlevend

25 juni 2021

De Scheepvaartkrant heeft in de maanden mei en juni weer uitgebreid aandacht besteed aan alle ontwikkelingen rondom De Waal. Iets gemist? Lees snel verder.

In de specials Maritiem in Beeld en Game Changers wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ontwikkelingen bij De Waal. Het is een van de oudste bedrijven in de Werkendamse haven en nog steeds springlevend.

Jubilarissen

Bij De Waal werken mensen met passie en de meeste medewerkers zijn al jarenlang in dienst. Dat blijkt ook wel uit de flinke lijst met jubilarissen die dit jaar gevierd worden. Drie medewerkers (draaier Ardi Stevens, eigenaar Marco de Waal en snijder Arno Straver) zijn dit jaar maar liefst 25 jaar in dienst. Engineer Johan Muilwijk, service monteur Henry de Wit en hoofd productie Lammert Versluis vieren hun 12,5 jarige jubileum. Magazijnmedewerker en ‘manusje van alles’ Johan van de Bank spant de kroon met 40 dienstjaren. Bij alle jubilea is er uiteraard koffie met taart en De Waal heeft er een traditie van gemaakt om de jubilarissen thuis op te halen in een oldtimer. “Een beetje alsof je opnieuw gaat trouwen”, vertelt Marco de Waal hierover. “Maar dan voelt het als trouwen met je bedrijf”, voegt hij hier met een lach aan toe.

De 150 meter Waalkade in Werkendam

Robotisering

De lezers van de krant lezen ook dat De Waal koploper is op het gebied van robotisering. Zo wordt de innovatieve high-tech lasrobot waar familie de Waal in heeft geïnvesteerd, momenteel volop ingezet bij de voorbereidingen van de veertig LNG-binnenvaartschepen van Shell. “Inmiddels zijn zestien van de 160 roeren gebouwd, we zitten dus op 10 procent. Daarnaast lassen we ook veel kleine onderdelen met de robot. Elk roer heeft een lieverjuk en ook daar zijn al een groot aantal van klaar”, vertelt De Waal engineer Mark van Keulen enthousiast in de Scheepvaartkrant. Voor de veertig LNG-binnenvaartschepen van Shell levert De Waal het complete pakket aan voortstuwings- en manoeuvreerproducten; een serieuze productiecapaciteit die vraagt om een strakke planning.

Shell roer 2

 Klik op onderstaande pdf’s om de gehele artikelen te lezen.

Pdf Maritiem in Beeld

 

Pdf Game Changers