Technische uitdaging: flaproeren voor coasters

Het werken aan dit flaproer is een mooie technische uitdaging Bas Donker, verspaner

03 april 2024

Machinefabriek De Waal is druk bezig met de productie van hightech flaproeren, stuurmachines en schroefasinstallaties voor diverse coasters, onder andere in opdracht van Instalho B.V. voor Hartel Shipping en De Bock Maritiem.

Sales engineer Matthijs Versluis: “De focus voor deze schepen ligt op duurzaamheid, ze krijgen allen een dieselelektrische voortstuwing. Het worden installaties van hoogwaardige kwaliteit met een paar mooie kenmerken: de flaproeren hebben bovenaan een dichte omkasting, en zijn voorzien van een bijzondere mechanische penverbinding voor demontage van het roerblad.

De schroefasinstallaties zijn voorzien van een zelfregulerende afdichting dat nul uitstoot van olie garandeert. De stuurmachines zijn van het type Compact.”

WhatsApp Image 2024 03 11 at 15.11.30

Ontzorgen

Volgens de sales engineer kan De Waal haar klanten compleet ontzorgen met een eigen engineers- en serviceafdeling, eigen scheepsliften en een eigen machinefabriek waar alles geproduceerd wordt. De eerste installaties zijn begin dit jaar ingebouwd.

Verspaner Bas Donker heeft het er druk mee. "Deze flaproeren zijn door Machinefabriek De Waal zelf ontworpen. Op de kotterbank worden alle machinale bewerkingen uitgevoerd. De flappen bewerken we apart. Het eerste roer hangt inmiddels onder de coaster Saffier." Volgens Donker is het werken aan deze roeren een mooie technische uitdaging. "We doen het met elkaar, enerzijds de enigeers en anderzijds de techneuten. Dat samenspel is behoorlijk intensief, echt vakwerk dus!"

DSC05587 klein