VIERDE GENERATIE AAN HET WERK BIJ DE WAAL

25 juni 2018

Zijn overgrootvader begon in 1938 met Machinefabriek De Waal en nu, tachtig jaar later, is Jacco de Waal (17) ook vol enthousiasme aan het werk in het familiebedrijf.

De zoon van Marco de Waal is geslaagd voor zijn Havo examen en begint na de zomer met de opleiding HBO Werktuigbouwkunde, aan de Avans Hogeschool in Breda. En, wat is er nu mooier dan in de vakantie werkervaring opdoen in het eigen familiebedrijf? “Hier werken en bezig zijn is een goede praktijkopleiding”, vertelt Jacco.

Ambitie

Hij heeft van jongs af aan al ambitie om te gaan werken in het bedrijf. “Er wordt aan de keukentafel zoveel over gesproken. Ik vind het mooi om de dag te beginnen met een opdracht, die aan het eind van de dag voltooid is en dat alles dan blijkt te werken zoals het hoort. Graag ga ik met de monteurs mee op pad om een stuurmachine te onderhouden, maar je kunt mij bijvoorbeeld ook vinden bij het uitlijnen van een motor in een nieuwbouwschip”.

JaccoOveral klein2

Trots

“Als ik in het weekend met mijn opa langs de schepen op de rivier wandel, zegt hij soms: ‘toch mooi dat wij daar een bijdrage aan hebben geleverd’. Dat vind ik leuk om te horen en ben ik zelf ook al een beetje trots op. Ook hoor ik graag de verhalen uit de jaren '30 hoe het leven en ons bedrijf toen was. Wat is er toch veel veranderd”. Collega Arie Bax noemt Jacco een goede werknemer. “Hij is nergens te beroerd voor en heel geïnteresseerd, dat maakt het extra leuk om hem overal bij te betrekken”.

Politiek

Naast zijn werk bij De Waal heeft Jacco ook politieke ambities. “Ik ben voorzitter van de Jongerenraad ‘Going4OneAltena’. Daarnaast heeft de lijsttrekker van een politieke partij mij gevraagd om het fusieproces van één gemeente Altena van dichtbij mee te maken, en sta ik in november als kandidaat op de kieslijst!”. Gelukkig is er ook tijd voor ontspanning, tot eind juli is Jacco nog op de werkvloer bij De Waal te vinden. In de tussentijd gaat hij naar examenfeesten van klasgenoten, vervolgens nog heerlijk met zijn ouders op vakantie en het zomerfeest in Gorinchem lonkt alweer. In september begint hij aan zijn nieuwe opleiding.