Opleidingsschip AB INITIO in de lift bij De Waal

Toekomstige schippers kunnen kennismaken met onze Stuwa producten - Matthijs Versluis, sales engineer

31 januari 2022

Het STC-opleidingsschip AB INITIO wordt niet alleen het paradepaardje van de school maar van de gehele maritieme scheepsbouwsector. In januari lag dit hypermoderne schip in de hydraulische scheepslift van De Waal voor de inbouw van de schroefasinstallaties en Easyflow® roeren met bijbehorende stuurmachine.

Het casco van de AB INITIO is op 16 januari binnengekomen en wordt momenteel afgebouwd bij Concordia Damen in Werkendam. ‘Het schip ligt er fantastisch bij’, vertelt Nicole van Spronsen, senior projectmanager STC Innovatie & Onderwijsontwikkeling enthousiast.

Samen met haar collega Esther Ouwens Nagell gaat zij regelmatig op bezoek bij de bedrijven die meewerken aan de bouw van het schip. Ze volgen de ontwikkelingen op de voet. Medio januari was het schip te vinden bij De Waal, waar in vijf werkdagen de schroefas- en stuurwerkinstallatie is geplaatst. Daarna vertrok de AB INITIO naar Concordia Damen voor de verdere afbouw. De samenwerking met De Waal is volgens Van Spronsen prima verlopen. “De trots van dit bedrijf staalt er vanaf. Het is een mooi familiebedrijf!”

Ab Initio in scheepslift bij De Waal achteraanzicht klein copy

Projectspecifiek

De installaties van De Waal zijn zoals gebruikelijk projectspecifiek ontworpen door de eigen engineeringsafdeling. Sales engineer Matthijs Versluis: “We zijn dankbaar dat wij onze bijdrage mogen leveren aan dit duurzame opleidingsschip. Aan boord kunnen toekomstige schippers alvast kennismaken met onze Stuwa producten. Het schip wordt uitgerust met de nieuwste technieken die in de maritieme sector beschikbaar zijn.”

Ook De Waal is continu bezig met het verbeteren van producten. Denk bijvoorbeeld aan de hydraulische moeren voor eenvoudige montage van de schroef en koppelflens zonder verhitting of fysieke kracht, de Green Award gecertificeerde binnen- en buitenseals of de hydraulische handbediende schroefasrem.

Ab Initio montage schroefasfdichting klein copy

Duurzaam

De AB INITIO wordt het schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Daar sluiten de producten van De Waal perfect op aan. Zo is Easyflow® het meest duurzame en groene roersysteem dat er bestaat. Met deze roeren kan tot 15 procent brandstofbesparing worden behaald.

Trots

Van Spronsen is trots op het moderne waterstofsysteem waarmee de AB INITIO nog duurzamer wordt. Naast de zonnepanelen waarbij energie wordt opgewekt voor het elektrisch aangedreven voortstuwingssysteem, is er een groot accupakket aan boord. Met het waterstofsysteem krijgen leerlingen en studenten de kans om zich al tijdens de opleiding te bekwamen in het werken met groene waterstof.

Meer weten over de AB INITIO, neem een kijkje op de website.