ONTWIKKELING ROBOTISERING KLAAR VOOR TWEEDE FASE

Gerobotiseerd lassen nu al niet meer weg te denken bij De Waal - Mark van Keulen, engineer

27 november 2018

De ontwikkelingen gaan razendsnel bij De Waal. Onlangs zijn onze hightech lasrobot en onze operator Peter van den Heuvel gecertificeerd onder Lloyds. We zijn er klaar voor om producten onder klasse te gaan lassen.

Hiermee is de eerste fase van de ontwikkeling van een hightech lasrobot afgerond. De lasrobot wordt ondermeer gebruikt voor het lassen van lieverjukken. De volgende doelstelling is het compleet lassen van roeren voor de binnenvaart en uiteindelijk ook voor superjachten en de zeevaart.

Eerste fase voltooid

De doelstelling voor de eerste fase van het project was om een lasrobot direct vanuit CAD-software te laten lassen aan producten voor de binnenvaart. Van Keulen: “Deze fase is nu voltooid, we kunnen kleine producten (onder andere lieverjukken) lassen met gebruik van de lasrobot en we produceren hier al volop mee”.

Automatisch

We genereren tegenwoordig vanuit de tekenkamer automatisch onze lasrobotprogramma’s en kunnen die gelijk (zonder programmeur) in de fabriek inlezen en gebruiken. Dit scheelt veel handmatige programmeertijd. De operator kan deze programma’s direct gebruiken bij het betreffende product.

Foto lasrobot website 2 copy

Voorop

De operator staat naast de robot, kan de productie met een druk op de knop in gang zetten en daarna verder gaan met een eigen, andere klus. Er is ook een basis-lasprogramma gemaakt dat met verschillende parameters simpel kan worden aangepast. De Waal loopt hiermee voorop met de eerste robotisering in de scheepsbouw.

Complete roeren

Nu de eerste fase van het project is afgerond, bereidt De Waal zich voor om de tweede fase in te gaan. Het doel is om uiteindelijk complete Easyflow roeren te gaan lassen met behulp van de lasrobot. Tevens is men druk bezig om 3d printen met de robot te onderzoeken en te testen.