Machinefabriek De Waal; een grote naam in de visserij

De Waal is dé roerspecialist van Europa

29 oktober 2020

Het zijn onzekere tijden voor de scheepsbouwwereld. Ook De Waal ondervindt de gevolgen van de wereldwijde coronacrisis. Toch heeft de Werkendamse machinefabriek mooie opdrachten op de planning staan. Voor de visserij lopen er acht nieuwe projecten en recent leverde De Waal de besturingssystemen van de Madelaine en de GY-127.

In de visserijsector worden de producten van De Waal al sinds de jaren ’80 veelvuldig toegepast. Destijds nog onder een ander label maar tegenwoordig mag de wereld weten dat de Werkendamse machinefabriek verantwoordelijk is voor mooie en betrouwbare producten op aandrijf- en besturingsgebied.

De Waal is dé roerspecialist van Europa. De perfect manoeuvrerende roeren worden gekenmerkt door een slank uiterlijk en een uitgekiende, optimale vormgeving.

Stuurmachines

Vandaag de dag kan men vanuit de visserijsector ook rechtstreeks bij De Waal terecht voor een nieuwe stuurmachine of voor onderhoud aan een bestaande Stuwa stuurmachine of ieder ander merk.

De Waal levert de betere ramstuurmachines, traditioneel of compact samengebouwd. Naar keus worden deze producten ‘plug & play’ toegeleverd. Vastlassen, stekker erin en draaien. De Waal onderscheidt zich door de uitgebreide service, nazorg en eerlijke prijzen.

Hopperdredgers, shortsea-coasters, offshore werkschepen, viskotters en vele andere schepen varen tevreden rond met Stuwa stuurmachines. De Waal beschikt over veel ervaring en kennis om stuurmachines op maat te bouwen.

Tevreden

Zo varen ook vele viskotters varen naar volle tevredenheid rond met de Stuwa roeren en stuurmachines. Denk bijvoorbeeld aan de UK-124 ‘Luut Senior’ van rederij De Boer die begin dit jaar werd opgeleverd. In opdracht van en in goede samenwerking met Padmos heeft De Waal het roer, stuurmachine en tankset ontworpen, geproduceerd en geleverd. Ook C-Job was bij dit project betrokken.

Stuurmachine UK 124 De Waal 2

Het aantal geleverde stuurmachines aan de visserij blijft maar oplopen. Voor de Madelaine en de GY-127, gebouwd bij Scheepswerf Padmos, leverde De Waal onlangs nog het complete besturingssysteem.

De stuurmachines bestaan standaard uit een fundatieplaat waarop de cilindersteunen zijn gemonteerd, deelbaar lieverjuk, dubbelwerkende cilinders en een hydraulische tankset voorzien van twee gescheiden systemen die proportioneel worden aangestuurd met bijhorende elektrische aansturing. Ook de roerkoning, hennekoker en de hakconstructie zijn door De Waal ontworpen en geleverd.

Lopende projecten

In de komende periode is de Werkendamse machinefabriek druk met acht nieuwe viskotters. Ze krijgen allemaal een Stuwa© stuurmachine, tankset en roeronderdelen. Voor een aantal kotters worden tevens de schroefassen geproduceerd. Innovatie en veel praktische details bezorgen deze producten een onverwoestbare naam in de visserijwereld. De Waal stelt in bedrijf, geeft nazorg en verleent service.

Diverse media hebben onlangs weer aandacht besteed aan De Waal in diverse visserijspecials. Klik op onderstaande foto’s voor de complete pdf. 

binnenvaartkrantbinnenvaartkrantbinnenvaartkrant