De nieuwe draaibank heeft meer kracht en een grotere diameter. - Alex de Koning

15 april 2016

Nieuwe draaibank in gebruik genomen

Machinefabriek De Waal heeft dit voorjaar de nieuwe Emco E360 draaibank in gebruik genomen. Een handige en veelzijdige aanwinst voor de technische krachten in de fabriek.

Alex de Koning, draai- en freesspecialist bij het Werkendamse familiebedrijf, is de vaste kracht achter de nieuwe draaibank. Met gepaste symboliek kun je stellen dat de draaibank ‘zijn kindje’ is op het werk. Bijna tegelijkertijd met de komst van de machine werd hij immers thuis vader van een zoontje dit jaar.

‘Het fijne van deze draaibank is dat het een tussenmaat is, vergeleken bij de banken waarover we al beschikten’, zegt Alex. ‘Deze bank is zes meter lang. Het werk dat ik hierop doe deed ik in het verleden vooral op een kleinere bank, maar deze nieuwe heeft meer kracht en een grotere diameter. Bovendien kan ik met het extra aangedreven gereedschap op de nieuwe draaibank ook boren, frezen en tappen. Dat scheelt de nodige extra handelingen.’

Fijn voor de gebruiker is een 33 kW motor en deze bank kent een max. draaidiameter van 480 millimeter - verder onder andere de transportband die de spanen direct naar de afvalbak voert en de automatische wisselaar van het gereedschap.

De Waal investeert doorlopend in personeel en techniek. Dat was eerder dit jaar al te zien bij de ingebruikname van de hydrauliek testruimte en deze nieuwe draaibank onderstreept dit eens te meer. Het totale machinepark is up to date, met de nieuwste (cnc) machines.

foto draaibank