Er staat nog onvoldoende op het netvlies hoe belangrijk het maritieme cluster in Werkendam eigenlijk is Kees van der Staaij

06 mei 2024

Maritiem gezant Kees van der Staaij bracht eind april een bezoek aan Werkendam. Uit handen van wethouder Hans Tanis ontving hij in de Maritieme Campus van Werkendam Maritime Industries de brochure over de voorgenomen havenontwikkeling, met daarin ook de roep om meer ruimte.

Tijdens de bijeenkomst maakte WMI-programmamanager Karin Struijk nog eens goed duidelijk  wat het Werkendamse cluster nu precies betekent. “We hebben hier in Werkendam niet alleen Hollands Glorie maar ook guts. Het is een one-stop-shop voor reparatie & onderhoud.”

WMI bestaat inmiddels uit ruim vijftig bedrijven. Een innovatieve omgeving waar energie-efficiënte scheepsontwerpen en emissievrije vaartuigen worden gebouwd. Het cluster heeft echter ook te maken met uitdagingen op gebied van vacatures, bereikbaarheid, wendbaarheid van zittende medewerkers én: een tekort aan kaderuimte.

AL3.Werkendam.Fo3.SV

Wat is er nodig?

In de brochure over de voorgenomen havenontwikkeling, samengesteld door gemeente Altena, wordt duidelijk omschreven wat er concreet nodig is. Het huidige gebruik van haven in Werkendam heeft zijn maximum bereikt en uitbreiding is noodzakelijk. Zo is er een geschatte ruimtebehoefte van 1500 meter kadelengte en 6,5 hectare watergebonden bedrijventerrein.

Na het officiële deel maakten Van der Staaij en wethouder Tanis een rondleiding langs de verschillende mooie bedrijven in de haven, waaronder Machinefabriek de Waal. Marck Schram gaf een korte demonstratie van onze lasrobot, terwijl Jacco de Waal meer vertelde over deze robot en de machinefabriek.

DSC06130

Hightech lasrobot

Machinefabriek De Waal maakt gebruik van een hightech lasrobot voor de productie van scheepsroeren. Uiteindelijk kan een werknemer zo meer productie draaien en dat komt goed uit in een tijd waarin de arbeidsmarkt schaars is.

Om de productie in Nederland te behouden en jeugd op te leiden met robotica, is De Waal goed op weg in de nieuwe wereld van 'smart industry'.

Een mooie middag waarin het maritieme cluster weer goed op de kaart is gezet!