MARCO DE WAAL: "WIE STIL BLIJFT ZITTEN, SCHRIJFT GEEN GESCHIEDENIS"

We willen niet de grootste zijn maar wel de beste. - Marco de Waal

10 januari 2018

De Waal uit Werkendam is al decennialang dé specialist op het gebied van de voortstuwings- en manoeuvreertechnologie. Het bedrijf heeft onder andere naam gemaakt met het succesvolle en innovatieve Easyflow® roersysteem, waar inmiddels zo’n 85 schepen mee rondvaren.

Aan het woord is één van de familieleden achter het succes van De Waal: eigenaar Marco de Waal.

Voor welke producten kan de klant bij De Waal terecht?

“Voor alle producten op het gebied van manoeuvreren, aandrijving en voortstuwing. Bekend zijn onze Easyflow roersystemen maar daarnaast leveren wij tevens de frequentiegeregelde Stuwa® QF stuurmachines, complete schroefasinstallaties inclusief eigen seals en hydraulische schroefasmoer. Onze klanten zijn afkomstig uit de binnenvaart, visserij, zeevaart én superjachtbouw.”

Wat zijn de zakelijke hoogtepunten van 2017

“De introductie van onze lasrobot als één van de eerste maritieme bedrijven in Nederland. Deze lasrobot is mogelijk gemaakt door het project Toegepaste Innovatie Maritieme Automatisering (TIMA). Binnen dit project werken we vanuit de Duurzaamheidsfabriek gezamenlijk aan oplossingen om het bouwen van schepen en voortstuwingstechnieken sneller, efficiënter en duurzamer te maken.

Met onze lasrobot kunnen we nu bijvoorbeeld lieverjukken van roeren geautomatiseerd lassen. Afgelopen herfst hebben we een hydraulisch opspanmechanisme ontworpen, waarmee de lieverjukken pijlsnel gewisseld kunnen worden op de draaibare robottafel. Zo kan niet alleen de robot snel lassen, ook de opspanwerkzaamheden versnellen hierdoor.

Onze productietijd is meer dan drie keer sneller geworden dan handmatig lassen. En de laskwaliteit is constant hoog. We zijn niet alleen trots op de robot, maar vooral ook op onze slimme medewerkers eromheen. Het volledig geautomatiseerd lassen van complete roeren is onze volgende uitdaging.

Marco de Waal klein copy copy

Een ander hoogtepunt is de definitieve doorbraak van het Easyflow® roersysteem. Het afgelopen jaar zijn nog meer bestaande schepen omgebouwd dan het voorgaande jaar, het gaat maar door. Het gunstige effect heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Hier kan geen schipper of scheepsbouwer meer omheen. Een van de scheepsliften is grotendeels in gebruik voor de ombouw naar Easyflow.

Superjachtbouw

Ook in de wereld van de superjachtbouw zijn we inmiddels één van de grotere spelers. Voor veel mensen wellicht minder bekend dat wij dit doen, omdat we niet per oplevering hiervoor reclame maken. Dit omdat de klanten graag anoniem willen blijven. Vele superjachtbouwers weten de weg naar De Waal te vinden voor een besturingssysteem.

Ons zelf ontwikkelde jachtroer is super gestroomlijnd en strak, heeft een afneembare roerkoning maar dan zonder de gebruikelijke flenzen en bouten. De jachtbouw is ervoor gevallen. Het roer is gebouwd voor hoge snelheden en geeft ieder jacht een grote souplesse mee. We leveren ze vaak in combinatie met onze frequentiegeregelde stuurmachines. De systemen worden bij ons op de testbank getest en werkend afgenomen door klasse.”

Wat zijn de plannen voor 2018?

“Komend jaar staat onder andere in het teken van ons 80-jarige bestaan. Dit familiebedrijf is in 1938 opgericht door J.A. de Waal, mijn grootvader. Inmiddels staan we met een aantal familieleden, mede-eigenaren en commissarissen vanuit een bestuursmodel borg voor continuïteit en verdere opgang naar de 100 jaar. Waarbij inmiddels de vierde generatie 'de Waal, al aan de middelbare- en hogeschool studeert.

Daarnaast gaan we ons in 2018 bezighouden met een verdere afzet van onze producten in het buitenland. Tegelijkertijd staat er nog een aantal innovaties op de planning, zoals onder andere een nieuw type stuurmachine en een nieuwe schroefasafdichting voor de zeevaart. We gaan onze servicemonteurs uitbreiden, gezien de groeiende vraag naar IVR keuringen.

Ook nemen we weer deel aan diverse beurzen, waar we u graag ontmoeten, en verwachten we verder te komen met de ontwikkeling van de lasrobot. Tot slot zijn we bezig om een geheel nieuwe activiteit op te starten op onze onlangs aangekochte grond aan de haven, waarover later meer. Binnenkort wordt de website compleet vernieuwd. Familie de Waal blijft graag investeren in de lange termijn om continuïteit en service te blijven bieden aan uw bedrijfsvoering.”

Waar liggen de kansen en uitdagingen voor De Waal in 2018?

“De verdere professionalisering op het gebied van kwaliteit. We willen niet de grootste zijn maar wel de beste. Natuurlijk staan onze producten en service altijd op nummer 1. Maar we kijken ook naar verbetering van onze interne processen en computersystemen. We willen er gewoon altijd zijn voor de klant, in elk economisch getij, zoals we dat al tachtig jaar doen.

De Waal wil vooraanstaand blijven in de wereld van manoeuvreren en op dat gebied alle producten leveren die mogelijk zijn. ‘Wie stil blijft zitten, schrijft geen geschiedenis’, is één van onze motto’s. De Waal blijft dan ook continu in beweging om op die manier bij te dragen aan een duurzame, maritieme transportwereld.”

Lees hier het artikel in het e-magazine van GroenErvaren en bekijk hier het artikel in de Scheepvaartkrant:

Wie stil blijft zitten