Lees alles over de Equadrive in SWZ|Maritime

Het buitenwater dempt het motorgeluid en zorgt voor een fluisterstille werking

05 mei 2021

Het vakblad SWZ|Maritime heeft uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe Equadrive; een volledig elektrische poddrive, zonder tandwielen door middel van een geïntegreerde PM elektromotor onder water. Een technisch innovatief concept van de twee gerenommeerde familiebedrijven Verhaar Omega en De Waal.

Jarenlang is nagedacht over ruimtebesparing in het achterschip of machinekamer én een rechtstreekse schroefaandrijving. Uiteindelijk kwam de EQUADRIVE® op de tekentafel.

Volledig elektrisch

De nieuwe Equadrive is 360 graden draaibaar en volledig elektrisch. Vanwege ruimtebesparing aan boord, de rechtstreekse schroefaandrijving zonder tandwielen, natuurlijke waterkoeling en een fluisterstille werking biedt deze poddrive met elektromotor 'onder water', veel voordelen. Waar normaal gesproken een schroefasopstelling, keerkoppeling en een hoofdmotor veel ruimte in beslag nemen in de machinekamer/achterschip, is dit met de Equadrive niet het geval.

Alle generatoren kunnen in het voorschip geïnstalleerd worden. Bovendien is de schroef direct omkeerbaar, hierdoor hoeft men bij het achteruitvaren niet de gehele drive 180 graden te draaien. Dit maakt de Equadrive direct vertrouwd voor iedere schipper die gewend is aan de conventionele aandrijving met roeren. Nog een groot voordeel dus.

De Waal foto 1

Praktijktesten

De allereerste Equadrive is eind vorig jaar geplaatst aan bakboordzijde bij de tanker mts Kratos (80 x 9,60 x 2,80 meter, 1.200 ton) van Vario Shipping B.V. Deze tanker was uitgerust met een ander model aan dubbele podvoortstuwing (met inwendige tandwielen) en werd aangedreven door twee John Deere / 450 pk generatoren. Zo konden de praktijktesten met de nieuwe Equadrive goed vergeleken worden.

Het eerste dat opviel was de grote geluidsreducering vanwege het ontbreken van tandwielen in de nieuwe Equadrivre. De testen worden via een online data- monitoringssysteem bijgehouden en geanalyseerd door Verhaar Omega.

De nieuwe Equadrive is ontwikkeld door Verhaar en gebouwd door De Waal; een mooie samenwerking aan een innovatief product. Kom alles te weten over deze vernieuwende scheepsaandrijving en klik op onderstaande pdf!

PdF copy

Nog meer weten over de Equadrive? Lees ook onderstaande nieuwsberichten.

Eerste Equadrive van Verhaar en De Waal in de vaart 

Eerste Equadrive van Verhaar en De Waal is klaar

Verhaar Omega en De Waal bundelen krachten