De Waal: van binnenvaartschepen tot superjachten

We hebben klanten die wereldspeler zijn - Johan Verlaan, directeur

21 oktober 2019

Marco de Waal en Johan Verlaan sieren deze maand de cover van het magazine Bedrijvig Altena. Vol trots vertellen zij in dit nummer over De Waal; van binnenvaartschepen tot superjachten.

Wie De Waal zegt, zegt scheepsbesturingen. Dat is immers waarmee dit ruim tachtig jaar bestaande familiebedrijf naam heeft gemaakt. Niet alleen in Werkendam maar wereldwijd. Directeur Johan Verlaan vindt dan ook dat De Waal zich best een grote speler mag noemen. “We zien onszelf soms nog als een klein familiebedrijf maar we hebben vandaag de dag klanten die wereldspelers zijn.”

Trots

In de coverstory van het oktobernummer van Bedrijvig Altena vertellen Johan en Marco vol trots over De Waal; een van de oudste bedrijven in Altena.

“Het samenspel van alle machines in ons uitgebreide machinepark, maakt ons een uniek bedrijf”, aldus Marco in het artikel. Hij en Johan vertellen meer over de ontwikkelingen die De Waal door de jaren heen heeft doorgemaakt en een ‘klein’ familiebedrijf is het allang niet meer. Marco: “Qua besturingssystemen is er maar keuze uit twee merken in Nederland.” Johan vult aan: “Wereldwijd zijn dat er misschien vijf”.

Vergroening

De Waal is meegegaan met roep om ‘vergroening’ met de ontwikkeling van de unieke Easyflow roeren, die nog steeds ‘booming’ zijn. Deze unieke roeren leveren gemiddeld zo’n 7 tot 12 procent brandstofbesparing op voor binnenvaartschepen.

Nieuw roersysteem

Volgens Johan is De Waal momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw roersysteem voor duwcombinaties. Samen met het maritieme onderzoeksinstituut Marin wordt bekeken hoe bestaande roeren het best aangepast kunnen worden zodat een optimale brandstofbesparing wordt bereikt. Ook de ontwikkeling van de lasrobot, waarmee uiteindelijk complete scheepsroeren gelast kunnen worden, is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van efficiency en robottechnologie.

Klik op de coverfoto hieronder voor het gehele artikel.

Cover Bedrijvig