AL TACHTIG JAAR EEN BEGRIP IN DE VOORSTUWINGS- EN MANOEUVREERTECHNOLOGIE

Bouwers van superjachten hebben nu ook de bekende ‘De Waal’ kwaliteit ontdekt - Marco de Waal

24 december 2018

Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon en dat is dan ook uitgebreid gevierd, onder andere met diverse publicaties in verschillende media. Zo besteden de decembernummers van BBM Magazine en de Scheepvaartkrant uitgebreid aandacht aan ons mooie jubileum.

In de jaren '30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje naast het schip in het water zakken. Al doende heeft De Waal de opkomst van de zijschroef meegemaakt tot aan de huidige (hybride) schroefaandrijving. Door de jaren heen is een voortreffelijk stuurwerk ontwikkeld. Tegenwoordig zijn wij dé specialist op het gebied van de voorstuwings- en manoeuvreertechnologie. We hebben naam gemaakt in alle maritieme sectoren en menig schip vaart rond met een schroefas- en/of besturingssysteem van De Waal.

Groei

Sinds de oprichting in 1938 zijn we gestaag gegroeid. Er kwamen nieuwe loodsen bij en nieuwe en modernere machines werden aangeschaft. De Waal groeide flink qua capaciteit en ging mee met de schaalvergroting in de binnenvaart. Tijdens de nieuwbouwhausse die inzette in 1995 was het een waar gekkenhuis wat betreft de hoeveelheid schepen die hun (vaar)weg naar De Waal vonden. Er werd een nieuwe 15 meter hoge staalbouwhal gebouwd, de 150 meter lange Waalkade kwam erbij en de torenkranen werden vernieuwd. Lift 1 kreeg een upgrade, zodat ook zwaardere schepen bediend konden worden. Inmiddels bedient De Waal alle maritieme sectoren: binnenvaart, zeevaart, visserij, superjachtbouw en offshore.

Ontwikkelingen

Belangrijke ontwikkelingen die recent binnen De Waal plaatsvonden, zijn onder andere de robotisering, het bieden van wereldwijde service en de installaties die geleverd worden aan superjachten. Marco: “De bouwers van superjachten hebben nu ook de bekende ‘De Waal’ kwaliteit ontdekt. Inmiddels zijn praktisch alle grote Nederlandse jachtbouwers klant bij ons en gaan de roer- en stuursystemen de hele wereld over”. 

Foto onderaan tekst alleen nieuwe website

Innoveren

De Waal gaat mee met de tijd en dat betekent dat er regelmatig wordt geïnnoveerd. De ontwikkeling van de lasrobot is hier een mooi voorbeeld van. Onlangs is de eerste fase afgerond. De hightech robot wordt onder andere gebruikt voor het lassen van diverse roeronderdelen en inmiddels zijn de robot en de operator gecertificeerd onder Lloyd’s. Hiermee is het bedrijf er helemaal klaar voor om producten onder klasse gerobotiseerd te gaan lassen. De volgende doelstelling is het compleet lassen van roeren voor de binnenvaart en uiteindelijk ook voor superjachten en de zeevaart.

Jubileum

Het tachtigjarig jubileum van De Waal is in september uitgebreid gevierd met al het personeel en hun partners. Marco: “We hebben een lang weekend doorgebracht in Haarlem, met als afsluiter een bezoek aan de musical Soldaat van Oranje in Theater Hangaar te Katwijk. Ook aan de oud-personeelsleden hebben we gedacht, zij kregen een informatieve middag op een oud vestingfort en een luxe diner aangeboden”.

Vierde generatie op komst

Marco de Waal kijkt al uit naar de toekomst en het honderdjarige bestaan van De Waal. Hij hoopt van harte dat dit gehaald wordt nu ook de vierde generatie De Waal, de kinderen van Marco en zijn zus Anneke, al bijna klaar staan om mee te draaien in het bedrijf. “We behoren straks wellicht bij de 3 procent aan familiebedrijven die de overgang naar de vierde generatie doorstaat”. 

Lees hier het artikel in De Scheepvaartkrant.

Lees hier het artikel in BBM Magazine.

48404267 1172057266282994 2959110103325736960 o

 

Artikel BBM