Alle informatie wordt in de robot gestopt, zo blijft onze kennis gewaarborgd. - Mark van Keulen

28 maart 2018

Ontwikkeling robotisering gaat volgende fase in

Bij machinefabriek De Waal wordt, zoals altijd, weer volop geëxperimenteerd met de nieuwste technieken. Zo zijn onlangs de eerste 3D miniroeren geprint. Deze kunststof miniaturen staan model voor de toekomstige ontwikkelingen rondom de lasrobot.

Het is weer een stap dichter bij het volautomatisch lassen van complete roeren. “Ik gebruik de modellen nu voor het ontwikkelen van het juiste concept voor inklemmingsgereedschap voor de grote roeren”, legt engineer Mark van Keulen uit.

De lasrobot is mogelijk gemaakt door het project Toegepaste Innovatie Maritieme Automatisering (TIMA), waaraan De Waal deelneemt. In dit project werken bedrijven in de Duurzaamheidsfabriek gezamenlijk aan oplossingen om het bouwen van schepen en de voorstuwingstechnieken van schepen sneller, efficiënter en duurzamer te maken.

Bijzonder staaltje techniek

Inmiddels worden er al diverse roeronderdelen gelast met dit bijzondere staaltje techniek. Het lassen van lieverjukken bevindt zich volgens engineer Mark van Keulen in de laatste fase. “We werken nu aan het finetunen van de automatiseringssoftware. Daarnaast hebben we de eerste stappen gezet met betrekking tot het lassen van complete roeren”.  

3D printer

Van Keulen zag dat er in de Duurzaamheidsfabriek gebruik werd gemaakt van 3D printers en dacht direct aan nieuwe mogelijkheden. “De 3D geprinte miniroeren wil ik gebruiken voor het ontwerpen van inklemmingsgereedschap voor de grote roeren. Met de printer maak je iets tastbaars en dat vergemakkelijkt het ontwerpproces.

Op het 3D model test ik bijvoorbeeld of we het roer het best via de onderkant kunnen beetpakken, of juist via de zijkant. Het is bijna spelen met lego. Uiteindelijk helpen de miniroeren het complete R&D team om de ontwikkelingen en het denkproces te visualiseren”. De Waal is ver vooruit met deze nieuwe technologie. De software is feitelijk al zover geprogrammeerd dat er opgeschaald kan worden naar 1:1 geprinte roeren.  

3 D print website copy

Kennis

Voorlopig zijn de ontwikkelingen echter gericht op de hightech lasrobot, die uiteindelijk de lieverjukken en roeren compleet moet gaan aflassen. Na het eigen maken van de lasrobot, de programmering ervan en de nodige verdere ontwikkelingen komt de robot later ondersteboven aan een 10 meter lange portaalconstructie te hangen. Hier zit een 5 meter lange zijarm aan vast. De robot kan dan in alle richtingen over een te lassen object schuiven. De te lassen naden kunnen van alle kanten en onder elke hoek benaderd worden.

In de toekomst verwacht De Waal dat de totale lastijd gehalveerd wordt. Van Keulen: “Daarnaast wordt alle informatie over lasmethodes vastgelegd in de robot, dat is heel belangrijk. Als onze lassers met pensioen gaan, raak je normaal gezien veel kennis kwijt. Nu wordt alle informatie in de robot gestopt zodat deze kennis gewaarborgd blijft”.