In het nieuws!

Werken in de techniek is uitdagend, afwisselend en simpelweg leuk, ook voor vrouwen!

18 maart 2022

De Waal houdt iedereen graag op de hoogte van alle innovaties en nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Niet alleen onze producten zijn belangrijk, ook onze (toekomstige) medewerkers. Afgelopen maand stonden Diana Groeneveld en Saskia Hermans in de Scheepvaartkrant. Jacco de Waal deed zijn verhaal over opgroeien in een familiebedrijf.

In de special Binnenvaartcarrière van Scheepvaartkrant deze keer aandacht voor vrouwen in de techniek en opgroeien in een familiebedrijf.

Het aantal vrouwen op de technische arbeidsmarkt is al jaren laag. Volgens de Monitor Techniekpact van juni 2021 oefenden op dat moment 226.000 vrouwen in Nederland een technisch beroep uit. Dat komt neer op een totaal aandeel van vrouwen in een technisch beroep van 14 procent. Dat werken in de techniek uitdagend, afwisselend en simpelweg leuk kan zijn, ook voor vrouwen, bewijzen Diana Groeneveld en Saskia Hermans graag.

Onderdeel van het team

Diana Groeneveld werkt sinds april 2017 bij De Waal. Ze begon als Inkoop Assistent en inmiddels houdt zij zich bezig met de planning, verkoop van spare parts en serviceonderdelen en allerlei voorkomende administratieve werkzaamheden.

Diana zit dagelijks op kantoor met twee mannelijke collega’s. Daarnaast werkt zij nauw samen met service hydrauliekmonteurs, draaiers en verspaners. “Sinds kort hebben we ook een vrouwelijke draaier, dat is leuk voor de dynamiek. Ik ben hier gewoon een van het team. Wat ik ook merk: als klanten de machinefabriek binnenlopen en ze zien alleen mij in het kantoortje zitten, dan lopen ze door. Als er een mannelijke collega bij is, dan komen ze binnen voor vragen. Grappig is dat.”

Diana en Saskia klein

Andere vibe

Die vrouwelijke draaier is Saskia Hermans. Ook zij heeft het erg naar haar zin bij De Waal. Net als haar collega Diana, vindt Saskia het prettiger om met mannen te werken dan met vrouwen.

“Het is gewoon een andere vibe. Ik heb mij hier niet harder moeten bewijzen en ben ook niet voorgetrokken.” Ze is nu druk bezig met inwerken, met het leren kennen van de machines. Voor haar ligt een tekening voor het draaien van sluitplaten voor buitenseals. “Ja, dit werk bevalt mij goed. Ik blijf hier nog wel even.”

Familiebedrijven

Wie opgroeit binnen een familiebedrijf komt op een bepaald moment voor de keuze te staan: word je de zoveelste generatie die het bedrijf gaat voortzetten of kies je een totaal ander pad? Voor sommigen een moeilijke keuze, voor anderen is het al van jongs af aan duidelijk. Jacco de Waal (vierde generatie, machinefabriek De Waal), vertelt er enthousiast over in de Scheepvaartkrant.

Jacco zit in het laatste jaar van de opleiding werktuigbouwkunde aan de hogeschool in Breda en loopt stage bij Holland Shipyards Group in Hardinxveld-Giessendam. Tijdens vakanties heeft hij regelmatig werkzaamheden verricht in de Werkendamse machinefabriek. Dat Jacco uiteindelijk ook het bedrijf in gaat, staat voor hem als een paal boven water.

AL3.Familieopvolging Jacco.SV

Klik op de foto’s en lees de hele verhalen!