Dit is een fantastische plaats om twee, drie weken snuffelstage te lopen als je op een technische opleiding zit. - Cees Verheij

29 september 2016

Doe ook een stage bij de Waal!

Zo veel mogelijk leidt het bedrijf zijn eigen mensen op en zij worden al op jonge leeftijd warm gemaakt voor een toekomst in de scheepsbouw. Verschillende medewerkers van nu kwamen tijdens een snuffelstage van school al voor het eerst rondkijken bij De Waal.

"Dit is natuurlijk een fantastische plaats om twee, drie weken snuffelstage te lopen als je op een technische opleiding zit", stelt projectmanager en stagebegeleider Cees Verheij. "Je kunt hier alles doen: draaien, frezen, lassen, elektra, hydrauliek, bankwerken. De leerlingen komen altijd eerst bij mij op gesprek. Ik wil graag weten hoe hun gevoel is bij de binnenvaart. Ze maken ook kennis met Lammert Versluis, de chef werkplaats, en daarna mogen ze snuffelen: een paar weken meehelpen."

Stageplaats2

"Als we in de gaten hebben dat het een jongen is met gevoel voor het vak zeggen we dat hij mag bellen als hij een langere stage zoekt. Het komt ook regelmatig voor dat zo’n ventje vakantiewerk blijft doen. Zo zijn er inmiddels best wat blijven hangen. Als wij bijvoorbeeld een hydrauliekmonteur zoeken, vragen we eerst bij onze medewerkers of zij iemand weten. Als zij de naam van een stagiair noemen, weten we zeker dat het een goede is". 

De Waal werkt voor de stages samen met het Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem. Als stagiairs van weleer hun diploma hebben behaald en in dienst komen bij De Waal blijven ze eerst nog een poosje naar school gaan. Verheij: "Ze werken dan vier dagen en gaan een dag naar het Gilde om technisch nóg beter te worden". 

Stageplaats3

Peter van den Heuvel is een mooi voorbeeld van de samenwerking met het Gilde. "Mijn broer werkte hier al", vertelt de jonge lasser. "Vier jaar geleden heb ik een snuffelstage gelopen. Het was voor mij snel duidelijk dat ik hier graag wilde werken. Ik heb na mijn vmbo-diploma ook mijn mbo3-opleiding op het Gilde gedaan, plus een extra cursus werken met een lasrobot. En nu volg ik er nog een lascursus bij. Het is een hele goede school."

Stageplaats4

De Waal ontvangt ook al regelmatig hele klassen uit het basisonderwijs. ‘Je moet er al vroeg bij zijn’, stelt Cees Verheij. ‘Als je kinderen zo jong al prikkelt herinneren ze zich zo’n bezoek misschien nog als ze naar het vmbo gaan. En misschien zijn zij de volgenden die een snuffelstage komen lopen.’

Stageplaats1

"We steken er tijd en geld in, maar het gaat om de continuïteit van het bedrijf. Het is niet ons beleid om medewerkers van andere bedrijven weg te kopen. Wij vormen onze mensen het liefst zelf."