Directeur Albert Visser: “Ik sta graag aan het roer van een mooi familiebedrijf”

Het voelt als een voorrecht om onderdeel van het De Waal-team te zijn en er leiding aan te geven Albert Visser, directeur

12 juli 2021

Albert Visser is sinds begin dit jaar directeur van Machinefabriek De Waal. Aan het roer staan van een mooi familiebedrijf is wat hij het liefst doet. “Er zit zoveel drive en passie achter. Het is belangrijk een klik te hebben met de familie en die voel ik zeker bij De Waal.”

 “Toen ik in de zomer van 2020 reageerde op de vacature van De Waal en sprak met de recruiter, vertelde hij mij dat ik te jong was voor de functie van directeur”, vertelt Albert (39) met een lach. “Ja, we zochten iemand van vijftig plus, we wilden immers een ervaren directeur en geen ‘broekie’, cru gezegd”, vult Marco de Waal, eigenaar van machinefabriek De Waal, met een glimlach aan.

Hij weet immers dat het in de scheepvaart om vertrouwen draait. Uiteindelijk kwamen er meerdere sollicitanten van diverse pluimage bij Marco langs, maar de juiste kandidaat zat er niet bij. Daarom is besloten om het zoekprofiel aan te passen en toch op zoek te gaan naar een jongere kandidaat. Zo kwam De Waal toch weer terecht bij Albert Visser.

Defensie

Albert werkte twaalf jaar bij Defensie, waar hij leiding gaf aan diverse eenheden binnen het Regiment Genietroepen. “Ik ben twee keer op uitzending naar Afghanistan geweest, waar we bermbommen moesten opsporen en blootleggen. Dit vond ik een hele dankbare taak en ik ben Defensie dankbaar voor alles wat ik geleerd heb. Na twaalf jaar vond ik het genoeg. Ik was ook veel van huis in die tijd.”

Albert

Drive en passie

Sindsdien werkt hij alweer acht jaar in het bedrijfsleven. Albert deed ervaring op in de havens, onder andere bij DFDS Seaways; het grootste scheepvaartbedrijf van Noord-Europa en Euroports; een van de grootste haveninfrastructuurbedrijven in Europa. Daarna werkte hij bij enkele familiebedrijven, waar Albert erachter kwam dat dit is wat hij het liefste doet. “Er zit zoveel drive en passie achter. Ik heb ook affiniteit met de scheepvaart; mijn opa en oma hebben altijd gevaren en ik heb een oom en tante die nog steeds varen.”

Korte lijnen

In zijn functie als directeur begon Albert dit jaar met een kleine aanpassing van de organisatie. “We hebben de structuur en processen onder de loep genomen en versterkt. Het uiteindelijke doel: kortere lijnen, meer snelheid, interne vereenvoudiging en betere teamvorming. Ofwel; met de bestaande mensen en middelen nog beter presteren.”

Shell-schepen

Daarbij viel de nieuwe directeur als het ware met zijn neus in de boter met de mooie order van ConcordiaDamen; De Waal levert voor de veertig LNG-binnenvaartschepen van Shell het complete pakket aan voortstuwings- en manoeuvreerproducten.

Op 14 juni is het eerste schip, de Blue Marjan, bij De Waal binnengekomen aan de Waalkade. Albert: “Hij is enkele dagen later de lift ingegaan, een historisch moment voor De Waal. Vanaf nu volgt ruim drie jaar lang elke maand een schip. In oktober/november van dit jaar moet het eerste Shell-schip varen.”

Blue Marjan

Bult aan energie

Na de eerste maanden bij De Waal ervaart de nieuwe directeur de enorme bult energie die van het bedrijf afstraalt. “De Waal staat goed in de markt en als ik vanuit de verte de torenkranen zie, voelt het als een voorrecht om onderdeel van dit team te zijn en er leiding aan te mogen geven.”

PDF SK