De roeren kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. - Pepijn van den Hoek

05 april 2017

De Waal stelt megaschip Nautic Twin in Paraguay in bedrijf

De Waal heeft in 2016 mogen meebouwen aan het grootste binnenvaartschip ter wereld. Onze medewerker Pepijn van den Hoek reisde afgelopen december naar Paraguay om de Nautic Twin gereed te maken voor de proefvaart. Bekijk hier de proefvaart.

Nautic 2

Nautic 1

Nautic 4

‘Allebei de casco’s hebben één roer en één hoofdmotor. De roeren kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen’, vertelt Pepijn van den Hoek, die namens De Waal van 10 tot 23 december 2016 in Paraguay was om het laatste installatiewerk en het opstarten van de Nautic Twin te begeleiden.

‘Het zijn het best tien lange dagen geworden. Om zes uur beginnen en de laatste dagen doorwerken tot half tien 's avonds zodat we precies op de dag van de proefvaart klaar waren. Het is heel anders werken dan in Nederland. Ze kunnen goed casco’s bouwen in Paraguay, maar de werkwijze verschilt nog behoorlijk. Dat is even wennen. Aan de andere kant: je leert hoe het óók kan. In Nederland staat de druk er soms wel erg veel op. ’

Het was een ervaring op zich voor Pepijn. ‘Van het land heb ik weinig gezien verder hoor. Ik ben één dag naar Asuncion geweest, de hoofdstad. We hebben er kort rondgereden. Leuk om te zien, maar verder waren we druk om alles op tijd af te krijgen.’ De proefvaart vond uiteindelijk plaats op 21 december. Daardoor was Pepijn precies op tijd terug om – na de 35 graden van de Paraguayaanse zomer – Kerstmis in Nederland te vieren.

Nautic 3

De Nautic Twin vervoert onder de vlag van Concordia Group containers op de Paraguay-rivier tussen Paraguay en Uruguay. Onlangs is het schip met haar eerste echte reizen begonnen. Op de foto heeft ze maar liefst 560 containers bij zich. Halverwege de reis komen er nog 150 stuks bij waardoor het schip met 710 containers tot één van de grootste binnenvaartschepen ter wereld behoort.

Nautic 6

De Waal dankt Concordia voor het vertrouwen en wenst de Nautic Twin een behouden vaart.

Officiële oplevering