We doen zo mee aan 'Nederland als industrieel kennisland'. - Marco de Waal

07 september 2016

De Waal investeert in een lasrobot

Binnenkort staat hij er dan; een heuse lasrobot bij De Waal. Met de automatisering in de auto-industrie als voorbeeld, gaan robots nu ook scheepsroeren lassen aan de Werkendamse haven. 

Met deze installatie is De Waal direct koploper in Europa wat betreft het bouwen van scheepsroeren. De jeugdige lassers zijn momenteel al druk doende om wegwijs te worden in het programmeren van de robot.

Ondersteund door de grote vakkennis van de ervaren roerenbouwers wordt zo momenteel al veel kennis van de robot opgedaan om straks voortvarend van slag te gaan. Het is een ware kunst om grote- en kleine roeren, door elkaar heen, net als in een autofabriek, automatisch te zien bouwen.

lasrobot2

Oog voor kwaliteit

Met deze investering beoogt De Waal een verdere kwaliteitsslag te maken om hun scheepsroeren en besturingen tegen de best mogelijke kwaliteit binnen een korte doorlooptijd te bouwen. We doen zo mee aan 'Nederland als industrieel kennisland', leiden onze jeugd op met robotica, en kunnen met scherpe kostprijzen onze roeren gewoon in Nederland blijven bouwen.

Het lasrobot traject is een samenwerkingsproject met de Duurzaamheidsfabriek, Valk Welding en Slob Scheepsbouw, ondersteund door een Europees traject voor innovatieve ideeën in Nederland. De robot wordt namelijk volgens een nieuwe procedure aangestuurd, iets dat nog niet op de markt te koop is. De samenwerkende bedrijven verwachten hier veel rendement van te krijgen.

lasrobot1

Scheepsbesturingen voor alle markten

De vraag naar de brandstofbesparende Easyflow roeren blijft onverminderd groot. Inmiddels hebben al bijna 75 schepen hun roersysteem om laten bouwen. Verder produceert De Waal tegenwoordig veel high-performance roeren voor superjachten en is het bedrijf actief in de baggersector met zeeroeren voor grote baggerschepen. Inmiddels is De Waal een totaalleverancier op scheepsbesturingsgebied en levert uitgekiende- en doorontwikkelde scheepsroeren, besturingen en aandrijflijnen voor alle marktsegmenten.

Het imposante machinepark aan de Werkendamse haven maakt overuren om aan de grote vraag te voldoen. De servicemonteurs zijn tegenwoordig wereldwijd actief. Op R&D gebied ontwikkelt De Waal momenteel een volledig nieuw type stuurmachine en binnenkort komt het bedrijf met een eigen schroefasafdichting voor de zeevaart op de markt. Meerdere engineers zijn dagelijks met innovaties bezig om voor u de meest duurzame producten en systemen te blijven ontwikkelen.

lasrobot3