“Er wordt gefluisterd over een rendement van tegen de 30 procent”. - Matthijs Versluis

24 oktober 2017

Matricaria omgebouwd van 16 naar 4 roeren

De Waal heeft in tweeënhalve week duwboot Matricaria omgebouwd van zestien naar vier roeren. Dit is zeker geen standaard klus.

Omdat de roeren technisch in slechte staat waren én omdat de eigenaar brandstof wilde besparen, is gekozen voor het innovatieve en succesvolle Easyflow® roersysteem.

Voorheen had de dubbelschroever Matricaria van schipper Drost  zowel 2 x 4 korte roeren voor de schroef als achter de schroef. Matthijs Versluis van De Waal: “We kwamen in 2014 al met deze klant in contact en hebben destijds de situatie bekeken. Daarna heeft hij de zaak even laten rusten. Drie jaar later is gekozen voor een complete ombouw naar het Easyflow® roersysteem. Hiervoor hebben we alle roeren eruit gehaald”.

Achterzijde 700 mm verlengd

De brandstofbesparende Easyflow roeren zijn een stuk langer dan de oude en daarom is de achterzijde van de duwboot tevens met 700 mm verlengd. Hiermee wordt voorkomen dat de roeren uitsteken. Versluis: “Het totale oppervlak van de vier Easyflow roeren is groter dan dat van de zestien roeren die de Matricaria voorheen had”.

Daarnaast zijn tevens twee onafhankelijke stuurmachines ingebouwd, waardoor de roeren bakboord en stuurboord onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. De eerste resultaten zijn veel belovend, aldus de schipper. Er wordt zelfs al gefluisterd over een rendement van tegen de 30 procent. De manoeuvreerbaarheid is uitstekend.

Duwboot Matricaria volledig uit het water in de scheepslift bij De Waal copy